Wednesday, July 23, 2014

If I..



Ya Allah..
The Most Merciful
The Most Forgiver..
Have mercy on me.
Forgive me for the wrongdoings.



And to you,
I know you'll be alright..
:)

Monday, July 21, 2014

Tersasar

Assalamualaikum w.b.t

Hah, you ollz masak apa?? Amboi garang kemain. Mesti something wrong leteww ekekekekek.

Hari ni target nak masak Char Kuey Teow Penang katako tapi nanhado tetiba silap method maka terhasil plak Kuey Teow Goreng -.-

Keciwi betol tak capai target ni.. Baru nak belagak dengan hencek Hazim kahkah.


Reneh paste. Rasanya paste ni yang tak power kot.. Haha.


Char Kuey Teow Penang kan memang berkuah. Tapi tadi silapnya letak air tak cukup.. Cepat nau dia kering dalam kuali.. Takpo, we learn from mistakes :)


Kuey Teow Hybrid :3


Hencek Hazim komen pedas. Memang sengaja letak extra cili sikit kasi berapi. Abang cakap abang suka pedas kan so ayang buat la extra spicy sikit wakakakakakapuik.. 

Hari Sabtu lepas, berbuka buffet dengan kakak, tunang kakak abang Farid and kawan-kawan poli dia dulu kat Naili's. RM 45 per pax. Macam.. err tak berbaloi sangat. Tambah lagi RM3, boleh buffet kat Hotel Sri Malaysia yang banyak lagi variety.




Mula mula macam memalu meow sket tapi bila dah makanan depan mata, gua dah tak hirau kakak abang semeja. Haha dasar Godzillia sangat.

Tu je cerita weekend and harini.
Sekian ;)


Thursday, July 17, 2014

Buke Poser Katanya

Assalamualaikum w.b.t

Hai, you ollz masak apa untuk berbuka harini?
Muahaha poyo sangat ni..

Hari ni buke poser dengan hencek Hazim kat Pantai Puteri. Bajet sambil nak tengok sunset, tapi takdok :(

So, hencek Hazim suggested saya masak. At first terasa macam terharu sebab diberi kepercayaan lagi lepas tragedi sambal overcooked masam and kek batik masin ahahaha :')

Apa lagi, marilah menuntut ilmu memasak gaya abad millenium.


Buku notes ni, tempat salin manual engineering & resepi.
All are compiled altogether.
#TrustMeImFutureEngineeringWifey


Shopping barang dapur ni sebenarnya lagi fun daripada shopping baju. Haha entahla terasa lagi eksaited.
Especially bila shopping untuk prepare meals for the loved ones.

Terasa sangat berbeza fasting month tahun ni dengan tahun lepas. Haha..


I just loved this view.
Selalu ingat pesan pesan mama pasal hal kat dapur. Tapi mama ni, dia lecture je. Takdak amali.
Haha.. Sekarang dah stay jauh, baru nak refresh balik segala lecture :D


Everybody seemed can't believe me is cooking.
Adoi, tak baik tau u ollz :D


So lepas prepare segala bahan,baru start the fire. 
I've heard yang it is easier to prepare all things before you start the fire. 
Haah memang betul sangat. Especially untuk yang gelabah macam saya. I've learnt from my mistakes during the previous cooking session :p


Tunggu bunga kobis empuk.
Actually, masa ni tengah wonder, cemana la pulak nak tau dia empuk ka dak.


Tengok ghuper, memang macam tak confident. Tambah pulak tak boleh nak rasa. Tak boleh nak troubleshooting. Memang ingat gamble je.. haha. Kalau sedap, alhamdulillah. Kalau tak, tahannn je nak kena bahan dengan abang besau :p

At first, I thought cooking ni memang kena ikut procedure (resepi) betul betul, yela dah terbiasa hidup practice dengan manual. Rupanya, it depends on your very own sense  :D


Final product :D


Alhamdulillah, the taste wasn't that bad as I thought haha..
Gua perati je masa hencek Hazim nak makan.. masa tu imagine dia nak bersembur je. Wahaha..
Wonderful iftar today :)

Okay, more to come, insyaAllah :)



ps : Just wanted to see my beloveds to be happy as long as I'm inhaling and exhaling :)


Friday, July 11, 2014

Wishlist Crossed :)

Assalamulaikum w.b.t

Hari ni happy.. sebab dah habis amalan kejuruteraan part berjalan jalan ke fakulti lain. Seronok memang seronok, sebab boleh merasa engineering lain.

Lagi satu, satu wish dah crossed.
Apaadiaa??

Masak untuk kesayangan.

I know the taste was horrible. Haha. Memang horror... Dua jam masak. Cait.
Okay la I admit memang noobie part memasak.
Tapi boleh belajar and improve kan ;)

Lepas ni nak masak lagi bebanyak..
Practice makes perfect.
:)



Wednesday, July 9, 2014

Dua Puluh Satu :)

Assalamualaikum w.b.t

Dalam mood eksaited lagi ihiks!

Sekarang dah officially 21. Muda lagi u'ollz. Itu pun ada yang assume saya sebaya dengan hencek Hazim. Why??? My friends pulak assume beliau sebaya ai ollz. Why lagi???

Tak kisah la kan :D

As tahun tahun lepas, I didn't expect for any celebration on my birthday. Memang sekarang ni dah tak celebrate birthday. Cukup setakat terima wishes daripada family and friends. Takdoknya nak party bagai.

Tambah pulak tahun ni birthday kat Melaka. Jauh dari rumah. Tak expect celebration kawan-kawan sebab housemate semua sekarang tengah busy toning body. Ecehceh.. Saya pulak semangat awal-awal je, just untuk kasi semangat dekat roommate.. Lepas tu, nanhadoo. Bukan apa, trainer lelaki. Macam tak best pulak kan. Squat, sit-ups sendiri je kat rumah.

Night before just keluaq for a movie dengan hencek Hazim. Dah jadi movie mania macam beliau haa.

Pagi, macam biasa.. ke engineering practice ke kita. Nasib baik takdok evening session. Mengundang bencana kalau evening session time puasa ni. Dah la FKP tu kemain panaih, kerusi takdak, mesin besaq besaq. Hahaha amboi kemain mengutuk.

See.. Ai ollz kenot la. 
Wahaha. Ok cerita engineering practice nanti yee.. ;)


So malam hencek Hazim hajok nak celebrate kat SR. Ok jom.. 

Had good times with him :)
Walaupun memasing letih kan..


Lepastu, tetiba pulak hencek Hazim ni beromeo. Haha. Ok received presents yang tak pernah dapat seumur hidup. Even masa graduate matriculation dulu pun tak dapat hokeh..

Taktau nak react macam mana. Just boleh cakap thanks sambil sengih-sengih.
Ai ollz mana biasaa cemnii >_<


Million thanks untuk hencek Hazim for making this 21st birthday celebration great. 
I promise akan lebih matang and kurangkan kegilaan ai ollz.. :D