Thursday, July 25, 2013

Alhamdulillah =)

Assalamualaikum w.b.t

Yeahh official results for degree final examination have been released. Pheww lega sudey sebab keputusan dah muktamad.

So, achaner wehh?

Biasa biasa saja. Tak sampai 3.0. Tapi alhamdulillah, meningkat jauh daripada semester 1. Tak ada subject yang kena retake. So harapnya hanya dua subjek daripada semester 1 yang kena retake untuk degree ku ini. Aamiin ;)

Lepas tengok result, orang pertama yang saya bagitau iz my sistaz. Hehe. So saja tanya kakak,

" Agak-agak boleh tak aku grad dengan honors? "

So jawab si kakak,

" Referring kat results hang setakat ni, kena struggle untuk next 3 years. "

Terdiam sat. Hihi. Walaupun agak kaget dengaq kakak cakap macam tu, biasalah saya akan terus sematkan sifat optimistic dalam hati.

" Takpa Iylia takpa takpa. Toksah dok rasa haru biru. In shaa Allah hang boleh! "

Lepastu borak-borak sikit dengan kakak. Nasib baik ada someone yang terdekat experienced dalam degree studies. Ada la few points dia yang boleh pakai. Kikikih..

Then masuk laman web BEM ( Board of Engineer Malaysia ) sebab nak tengok accreditation course.

Alhamdulillah,



Semoga lagi 4 tahun saya berjaya dapat title Graduate Engineer =)

yang benar,
Engr. Nur Syaheera Iylia binti Shallehudin.

Ekekekekekekek bior la eden nak berangan kasi semangat sket.


Friday, July 19, 2013

My Dream Space

Assalamualaikum w.b.t  =)

Ogenkidesuka? 

Macam dah lama kan tak update blog. Tak laraaat. Huuui lempang keng.. Bukannya ekau poie noreh pon posa posa ni.. Entah la macam tak ada idea pulak nak ceghita apa.

Tadi pagi lepas Subuh, sesaja blogwalking ke blog-blog crafting. Memang best tengok crafts depa. Terus ter-stim nak buat jugak. Akhirnya berjaya menyiapkan sebijik awan kawaii ahakkkstuihh..


Chengg chengggg! Ekekekekek.

So lepastu terjumpa pulak home spaces ideas.. daan saya terjumpa idea yang sangat menarik perhatian.



Whoaaaaa. Kalau hostel macam ni, assignment memang siap on the spot nih..

Aishh kan best kalau dapat rumah camni. 
Bayangkan waktu malam..
Ferrgghhh,,

SELAMAT BERPUASA EVERYONE!
<3



Monday, July 15, 2013

It's So Iylia -.-



She's the girl who sits on the leftest of the front row in every class picture -.-


Friday, July 12, 2013

Ramadhan dan UPU

Assalamualaikum w.b.t..

Alhamdulillah, dah dua hari umat Islam berpuasa. Hemmm baru dua hari, tapi budak-budak kat kawasan rumah saya ni dah mula main bunga api. Excited betoi hampa ni kan. Sabau ler, nanti kita main sesama.. Huhuhu ada hati jugak tu..

Puasa this year kat rumah weee.. Rasanya next year in shaa Allah kat rumah jugak. Hihi.. Macam last year jugak. Teringat pulak puasa last year.. stay up sampai waktu sahur dengan mengedit gambaq. Haha.. Masa tu jugak kalut prepare segala benda nak masuk UTeM. Every night tengok group UTeM Degree 2012 Intake, nak check out any info and jugak nak cari kengkawan baru..  =D

Hari ni result UPU dah out. Weee. Lepas sahur saya dah mula on Facebook sebab nak tengok update kengkawan Form 6 dan matrikulasi. Sampai tertidoq kat meja. Gua memaaang mami tanjung.. Ngehehe bukan lah nak busy body, tapi nak share happiness. Saya ni jenis yang suka tengok orang happy. Lagi pun mesti la nak tau kan. Kawan-kawan sendiri.. TAKKAN NAK LUPA KAWAN KAN? EVEN THOUGH WE GOT A BUNCH OF NEW AWESOME FRIENDS, JANGAN LER LUPA SEORANG KAWAN LAMA. Oopps sorry, tetiba caps lock takleh nak off.



Alhamdulillah, ramai kengkawan yang dapat offer gempak. Ada yang dapat USM, UPSI, UMK dsb. Even UTeM pon ada! Hihi welcome to the club bebeh..

Ada certain orang berpendapat Form 6 ni macam useless. Ehem. My sis Form 6 leaver. Alhamdulillah, dapat buat degree kat UUM dalam bidang International Affairs. Bukan affair dengan awang hitam ye.. Sekarang tengah on the way nak pursue master.

Bagi saya, matriks, asasi, form 6 and diploma.. semuanya ada kelebihan dan kekurangan. Berjaya tak berjaya, semua tu depends on our efforts. Sama jugak macam sekolah. Tak semua SBP/MRSM leaver berjaya  dengan cemerlang for the rest of their lives, dan tak semua student sekolah harian cikai end up dengan kahwin awal.

Semuanya depends mainly on efforts exerted. Tapi perkara paling penting, DOA of course.

Wednesday, July 3, 2013

iHiKs!

Assalamualaikum w.b.t

Projek sharing tak start lagi. Masih dalam proses revisions dan pengumpulan maklumat. Hihi.

Selain daripada projek sharing, projek sewing jugak berjalan. Kihkihkih. Mesti ramai terkujat kan dengaq Cik Iylia menjahit pulek. Apa ekau ingat tangan eden ni koraih sangat ke haa. Haha skeatiakujek. Marah Waghih tu gua rosak kan bahasa beliau..

Maybe minat menjahit dan crafting ni turun menurun kot. Arwah wan saya dulu sangat minat menjahit dan crafting even he was a policeman. Awat, ingat golongan macho tak menjahit keww?

Lepastu turun ke anak-anaknya, sekarang ni dah turun ke cucu-cucu. Cumanya cucu sorang ni tak ada la pandai menjahit baju. Hoho tapi why not kan, one fine day nanti, ku mampu siapkan baju raya untuk anak-anak. Tapi baju maknya tempah kat designer hahaha ceitt.

Tadi masa dalam kereta on the way nak balik rumah, kakak dan mama sibuk berbincang pasal theme color untuk my sis' E-day nanti. Saya hanya mampu tersenyum dan mencelah sikit-sikit. Tapi dalam kepala hotak dah bayang theme colour majlis ku nanti. Hamboi.

Mama pon bukak cerita beliau dulu-dulu.

Mama ;

" Mama dulu dari hantaran sampai bunga teloq, mama buat sendiri tau semua! Sorang-sorang tu. Mangkit tidoq tu, teghoih (terus) kelebek "

Saya dan kakak ;

 * kagum *

Pheww boleh hire mama nanti. Dapat berjimat disitu kihkih k Iylia please stop..

So meh la tengok apa Cik Iylia buat ni.. hihi.. Jeng jeng jeng!


Haha ni suka suki ja. Nak test powerrr.

In shaa Allah akan dibawa ke next level. Hoho.

:D



Tuesday, July 2, 2013

Sharing is Caring

Assalamualaikum w.b.t

Disebabkan sekarang ni saya sangat free, rasanya macam nak buat something dengan blog ni. Saya terfikir-fikir nak buat sharing sikit. Sharing ilmu berkaitan Physics ( majorly in electric and electronic ) dan English. Memang ilmu masih tak banyak, tapi ite share je yang mana ada an an. Sambil share, sambil tambah ilmu baharu an an. Tak ada lah blog picisan sangat. Not that typical lady's blog la kan :D

Let's have a mutualism here. Awak dapat benefit, saya pun dapat benefit :D

Lagi dua bulan weh sebelum proceed ke second year (yeay!), in shaa Allah jika dipanjangkan umur. So takkan nak buang masa gitu ja. Takkan nak online Facebook 24/7, golek golek atas katil, terkangkang depan TV sambil urut urut perut je kan.. Nak jugak buat something yang beri faedah kepada diri sendiri and orang lain :)

Kalau ada false information, please let me know =)




Monday, July 1, 2013

True Story, Man.

Assalamualaikum w.b.t..

Unofficial grades for the second semester final examination have been released......................



Sesal dahulu pendapatan.. sesal kemudian tidak berguna.. Wuwuwuwu~

Alhamdulillah, takdok yang failed and kena retake.

Ahaha. Reality zaman university. Kalau dulu masa sekolah/matrik, rasa geram sebab tak dapat A. Tapi sekarang, dah lulus tu memang dah nikmat dah tu.

Harap-harap dapat up lagi grade.

Keep calm and smilllleeee!

*Being optimistic*