Tuesday, May 14, 2013

BizTalk #1 : Square Shawl

Assalamualaikum w.b.t

While I was scrolling down a blog site, suddenly I found an interesting stuff to be sold. Hehehe. I've contacted few suppliers and it seems a good sign to start my in-planned business. Yes I was thinking to make that custom made felt handicrafts but it's not suitable for the time being as the final examination fever is hitting.

Apobondo ehh yang ekau kate interesting sangat tu jang oi?

Taraaaaaaaa...


Oi oi bukan kakak ni ye yang nak dijual.
Sebenarnya square shawl yang dipakai. 
Wee haritu dah order 3 helai. Memang puas hati sangat.
Best sangat pakai square shawl ni.
Besau + cantik + tak jarang + tak panas..

So tengok la macam mana ye.
Hihi.


Friday, May 10, 2013

Serious Talk #1 : Curiosity

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera :)

Hari ni Cik Iylia mood serious. Mood analisis. Mood motivasikan diri.

Tadi masa kuliah Logic Circuits, lecturer untuk chapter terakhir ni betul-betul buat saya kagum. Sepanjang saya di UTeM ni, ini pertama kali diajar oleh lecturer senior yang mampu buat saya tersenyum walaupun pada masa tu, hati tengah bergolak. Orang senior ni, lagi banyak ilmu, pemikiran dan pengalaman yang boleh dikongsi dengan orang lain.

Saya kagum dengan personaliti beliau. Sangat mesra dengan pelajar. Banyak berinteraksi dengan kami. Awal kelas, doa dengan terjemahan perlu dibaca. I know it seems normal in any lectures, but what makes it becomes interesting, the terjemahan is read by non-Muslim ;) She was simply making the whole class to be focused..

Satu thought beliau yang buat saya terfikir-fikir sampai sekarang is CURIOSITY (rasa ingin tahu). You know, curiosity tentang something. For instant, being curios on how does a thing is made.

Apa yang saya faham daripada points beliau ;
Jangan terus 'menerima' apa-apa perkara yang diberitahu kepada anda.
- Ask some questions to yourself and find the answer. Contohnya, "Eh, macam mana boleh jadi?"
  "Kenapa jadi macam tu ek?" "Betul ke? Ada bukti?"
- Fahamkan! Get the ideas.
- Think critically..

Perkara ni memang berkait rapat dengan isu panas sekarang ni. Kat Facebook tu, macam-macam orang boleh buat. Kadang-kadang tersenyum sendiri tengok 'fakta-fakta' di news feed FB. Sangat berlainan dengan apa yang saya observe dan alami sendiri.

Beliau jugak pesan, on the university level, tak boleh 'disuap' saja. Pandai-pandai ler cari makanan dan suap sendiri. Terpulang nak guna sudu atau tangan.

Itu aja nak dikongsikan.
Maghi ler kita mengulangkaji pelajaran.
Final exam dah dekat.
Hati berkobar-kobar nak grab DL.
Doakan saya dan rakan-rakan ;)


Wednesday, May 8, 2013

Tuesday, May 7, 2013

Monolog Hati

Assalamualaikum w.b.t

Nama aja monolog hati, tapi nak expose kat sini jugak hihihi.

Saya bukan la jenis yang nak bising kat media social kalau tengah marah atau bad mood. Dulu iya la. Tapi bila difikirkan balik, tak guna pon buat macam tu. Tambahan pulak benda tu sangat annoying dan menyakitkan hati pihak terbabit. Mungkin kita boleh delete status/blogpost tu, tapi apa yang dikata tak mungkin dapat dipadam dalam minda orang lain.

Tak elok mengaibkan seseorang sedangkan dia pada suatu ketika, pernah senangkan kita.

Ujian datang dalam pelbagai jenis. Saya kira ujian-ujian kali ini adalah untuk menjadikan saya lebih kuat.

Maafkan semua orang..

Pesanan untuk diri sendiri juga.
=)