Friday, December 13, 2013

Gua Hidup Lagi

Assalamualaikum..

Ehem lama nau tite tak update. Dari start semester 3 sampai dah nak final pun. Eh tite dah masuk second year bachelor. Alhamdulillah. Lagi 3 tahun dah boleh kahwin kahkahkah :3

Rasa rugi pulak tak update recent interesting events dalam idop neh. Kehkeh. Iyela blog kan tempat kita sharing sharing abadikan kengangan gitew. Mana tau dapat inspire orang lain. Inspire la sangatt.

Nanti la ye tite update lain. Assignment ada dua lagi pending. Final exam tak sampai sebulan lagi.

Letih letih. Tapi takpa, demi segulung ijazah.

p/s : kadang-kadang macam terfikir jugak, kalau la pursue diploma civil (construction) engineering dulu pun macam best sebab memang minat construction engineering. Tapi, Allah SWT is The Best Planner. HE knows the best for me ;)

Boboii..

Tuesday, August 13, 2013

AIDILFITRI 2013




 Assalamualaikum w.b.t

Uih lama sangat tak update blog kan. Ni pun dah berapa hari raya dah huhu. Nak kata sibuk tu tak lah sangat. Tapi sebab tak ada idea kot. Hihi.

Apa apa pun, saya nak wish selamat hari raya aidilfitri kepada semua Muslims seluruh dunia. Alhamdulillah, masih diberi peluang rasa keindahan bulan Ramadhan dan keriangan bulan Syawal wewewe~

Puasa dan raya tahun ni terasa berlainan sikit. Rasa lebih bermakna. Alhamdulillah, sejak masuk universiti, saya jumpak raaamai kawan-kawan baharu yang banyak berkongsi ilmu. Kalau dulu scroll timeline Facebook, tak ada apa sangat pun. Tapi sekarang, penuh dengan perkongsian ilmu. Best sangat (^^,)

Tahun ni jugak dapat berpuasa and beraya dengan adik-adik buluss baharu kehkehkehkeh.. Meriah u'ollz. Habis pokok bunga hiasan mama terbalik. Meriah sangaaat. Tahun lepas sibuk buat preparation nak masuk U, tapi tahun ni goyang perot like a boss.

Tapi yang tak bestnya, raya tahun ni maktok takda kat kampung. Beraya di Kelantan dengan Pak Long. Tak dapek la nak rasa rendang daging maktok yang awesome tu. Huhu.

Okay la jom layan gambau~

Preparations

Hari last berpuasa. Hujan lebat jugak. Menangisi pemergian Ramadhan ~





 Bebudak berbulus dua ekoq ni pun sibuk jugak nak ikut pi market. Nasib baik ada babysitter yang comel dan baik hati ni hakhakhakstuih.





Tak ada la nak snap gambau masa tengah busy kemas rumah memasak bagai. Nanti kena beletiaq ngan ma'am besaq. Kihkihkih ~

On the Raya day












Lepas photoshoot kat rumah, terus ke Kulim Hi-Tech, rumah maklang. Tahun ni beraya dengan mak lang ja. Huhu.

Tak banyak berjalan raya pun. Lepak kat rumah ja. Abah pun dah kena kerja on 3rd day of raya. 

Apa-apa pun, semoga dipertemukan lagi dengan bulan mulia Ramadhan & Syawal tahun depan :')




Thursday, July 25, 2013

Alhamdulillah =)

Assalamualaikum w.b.t

Yeahh official results for degree final examination have been released. Pheww lega sudey sebab keputusan dah muktamad.

So, achaner wehh?

Biasa biasa saja. Tak sampai 3.0. Tapi alhamdulillah, meningkat jauh daripada semester 1. Tak ada subject yang kena retake. So harapnya hanya dua subjek daripada semester 1 yang kena retake untuk degree ku ini. Aamiin ;)

Lepas tengok result, orang pertama yang saya bagitau iz my sistaz. Hehe. So saja tanya kakak,

" Agak-agak boleh tak aku grad dengan honors? "

So jawab si kakak,

" Referring kat results hang setakat ni, kena struggle untuk next 3 years. "

Terdiam sat. Hihi. Walaupun agak kaget dengaq kakak cakap macam tu, biasalah saya akan terus sematkan sifat optimistic dalam hati.

" Takpa Iylia takpa takpa. Toksah dok rasa haru biru. In shaa Allah hang boleh! "

Lepastu borak-borak sikit dengan kakak. Nasib baik ada someone yang terdekat experienced dalam degree studies. Ada la few points dia yang boleh pakai. Kikikih..

Then masuk laman web BEM ( Board of Engineer Malaysia ) sebab nak tengok accreditation course.

Alhamdulillah,



Semoga lagi 4 tahun saya berjaya dapat title Graduate Engineer =)

yang benar,
Engr. Nur Syaheera Iylia binti Shallehudin.

Ekekekekekekek bior la eden nak berangan kasi semangat sket.


Friday, July 19, 2013

My Dream Space

Assalamualaikum w.b.t  =)

Ogenkidesuka? 

Macam dah lama kan tak update blog. Tak laraaat. Huuui lempang keng.. Bukannya ekau poie noreh pon posa posa ni.. Entah la macam tak ada idea pulak nak ceghita apa.

Tadi pagi lepas Subuh, sesaja blogwalking ke blog-blog crafting. Memang best tengok crafts depa. Terus ter-stim nak buat jugak. Akhirnya berjaya menyiapkan sebijik awan kawaii ahakkkstuihh..


Chengg chengggg! Ekekekekek.

So lepastu terjumpa pulak home spaces ideas.. daan saya terjumpa idea yang sangat menarik perhatian.



Whoaaaaa. Kalau hostel macam ni, assignment memang siap on the spot nih..

Aishh kan best kalau dapat rumah camni. 
Bayangkan waktu malam..
Ferrgghhh,,

SELAMAT BERPUASA EVERYONE!
<3



Monday, July 15, 2013

It's So Iylia -.-



She's the girl who sits on the leftest of the front row in every class picture -.-


Friday, July 12, 2013

Ramadhan dan UPU

Assalamualaikum w.b.t..

Alhamdulillah, dah dua hari umat Islam berpuasa. Hemmm baru dua hari, tapi budak-budak kat kawasan rumah saya ni dah mula main bunga api. Excited betoi hampa ni kan. Sabau ler, nanti kita main sesama.. Huhuhu ada hati jugak tu..

Puasa this year kat rumah weee.. Rasanya next year in shaa Allah kat rumah jugak. Hihi.. Macam last year jugak. Teringat pulak puasa last year.. stay up sampai waktu sahur dengan mengedit gambaq. Haha.. Masa tu jugak kalut prepare segala benda nak masuk UTeM. Every night tengok group UTeM Degree 2012 Intake, nak check out any info and jugak nak cari kengkawan baru..  =D

Hari ni result UPU dah out. Weee. Lepas sahur saya dah mula on Facebook sebab nak tengok update kengkawan Form 6 dan matrikulasi. Sampai tertidoq kat meja. Gua memaaang mami tanjung.. Ngehehe bukan lah nak busy body, tapi nak share happiness. Saya ni jenis yang suka tengok orang happy. Lagi pun mesti la nak tau kan. Kawan-kawan sendiri.. TAKKAN NAK LUPA KAWAN KAN? EVEN THOUGH WE GOT A BUNCH OF NEW AWESOME FRIENDS, JANGAN LER LUPA SEORANG KAWAN LAMA. Oopps sorry, tetiba caps lock takleh nak off.



Alhamdulillah, ramai kengkawan yang dapat offer gempak. Ada yang dapat USM, UPSI, UMK dsb. Even UTeM pon ada! Hihi welcome to the club bebeh..

Ada certain orang berpendapat Form 6 ni macam useless. Ehem. My sis Form 6 leaver. Alhamdulillah, dapat buat degree kat UUM dalam bidang International Affairs. Bukan affair dengan awang hitam ye.. Sekarang tengah on the way nak pursue master.

Bagi saya, matriks, asasi, form 6 and diploma.. semuanya ada kelebihan dan kekurangan. Berjaya tak berjaya, semua tu depends on our efforts. Sama jugak macam sekolah. Tak semua SBP/MRSM leaver berjaya  dengan cemerlang for the rest of their lives, dan tak semua student sekolah harian cikai end up dengan kahwin awal.

Semuanya depends mainly on efforts exerted. Tapi perkara paling penting, DOA of course.

Wednesday, July 3, 2013

iHiKs!

Assalamualaikum w.b.t

Projek sharing tak start lagi. Masih dalam proses revisions dan pengumpulan maklumat. Hihi.

Selain daripada projek sharing, projek sewing jugak berjalan. Kihkihkih. Mesti ramai terkujat kan dengaq Cik Iylia menjahit pulek. Apa ekau ingat tangan eden ni koraih sangat ke haa. Haha skeatiakujek. Marah Waghih tu gua rosak kan bahasa beliau..

Maybe minat menjahit dan crafting ni turun menurun kot. Arwah wan saya dulu sangat minat menjahit dan crafting even he was a policeman. Awat, ingat golongan macho tak menjahit keww?

Lepastu turun ke anak-anaknya, sekarang ni dah turun ke cucu-cucu. Cumanya cucu sorang ni tak ada la pandai menjahit baju. Hoho tapi why not kan, one fine day nanti, ku mampu siapkan baju raya untuk anak-anak. Tapi baju maknya tempah kat designer hahaha ceitt.

Tadi masa dalam kereta on the way nak balik rumah, kakak dan mama sibuk berbincang pasal theme color untuk my sis' E-day nanti. Saya hanya mampu tersenyum dan mencelah sikit-sikit. Tapi dalam kepala hotak dah bayang theme colour majlis ku nanti. Hamboi.

Mama pon bukak cerita beliau dulu-dulu.

Mama ;

" Mama dulu dari hantaran sampai bunga teloq, mama buat sendiri tau semua! Sorang-sorang tu. Mangkit tidoq tu, teghoih (terus) kelebek "

Saya dan kakak ;

 * kagum *

Pheww boleh hire mama nanti. Dapat berjimat disitu kihkih k Iylia please stop..

So meh la tengok apa Cik Iylia buat ni.. hihi.. Jeng jeng jeng!


Haha ni suka suki ja. Nak test powerrr.

In shaa Allah akan dibawa ke next level. Hoho.

:D



Tuesday, July 2, 2013

Sharing is Caring

Assalamualaikum w.b.t

Disebabkan sekarang ni saya sangat free, rasanya macam nak buat something dengan blog ni. Saya terfikir-fikir nak buat sharing sikit. Sharing ilmu berkaitan Physics ( majorly in electric and electronic ) dan English. Memang ilmu masih tak banyak, tapi ite share je yang mana ada an an. Sambil share, sambil tambah ilmu baharu an an. Tak ada lah blog picisan sangat. Not that typical lady's blog la kan :D

Let's have a mutualism here. Awak dapat benefit, saya pun dapat benefit :D

Lagi dua bulan weh sebelum proceed ke second year (yeay!), in shaa Allah jika dipanjangkan umur. So takkan nak buang masa gitu ja. Takkan nak online Facebook 24/7, golek golek atas katil, terkangkang depan TV sambil urut urut perut je kan.. Nak jugak buat something yang beri faedah kepada diri sendiri and orang lain :)

Kalau ada false information, please let me know =)




Monday, July 1, 2013

True Story, Man.

Assalamualaikum w.b.t..

Unofficial grades for the second semester final examination have been released......................



Sesal dahulu pendapatan.. sesal kemudian tidak berguna.. Wuwuwuwu~

Alhamdulillah, takdok yang failed and kena retake.

Ahaha. Reality zaman university. Kalau dulu masa sekolah/matrik, rasa geram sebab tak dapat A. Tapi sekarang, dah lulus tu memang dah nikmat dah tu.

Harap-harap dapat up lagi grade.

Keep calm and smilllleeee!

*Being optimistic*


Friday, June 28, 2013

Serious Talk #2 : Be Happy =))

Assalamualaikum w.b.t


Jika kejahatan di balas kejahatan, maka itu adalah dendam. 
Jika kebaikan dibalas kebaikan itu adalah perkara biasa. 
Jika kebaikan dibalas kejahatan, itu adalah zalim. 
Tapi jika kejahatan dibalas kebaikan, itu adalah mulia dan terpuji.

Just be happy walaupun orang buat 


kat you'ollz. 

Buat tak tahu je.

Muhuhuhuahuahua!


Wednesday, June 26, 2013

Jom Join!

Assalamualaikum w.bt


Jom ler adik-adik kakak-kakak abang-abang semua join ni.
 Cungkil bakat yang ada.
;))

Macam Macam Adaa

Assalamualaikum..

Phurgghhh phurrghhh..

*habuk berterbangan*

Kalau ada yang perasan, blog ni hilang berapa hari ek tah.. Kununssss merajuk kununsssss. Haha :p

Sebenarnya dah delete blog ni.. Tapi diri ini asyik teringat ja kat blog ni haa. Iyalah, dah hampir 3 tahun blog ni. Suka duka zaman lepas SPM, zaman matrikulasi, zaman baru-baru masuk degree.. Semua ada kat sini. Sayang kan kalau nak hapuskan semua disebabkan oleh something yang sepatutnya tak effect pun the existence of this blog. So cepat-cepat undelete ;)

Banyak sangat pending post ni. Semua nak goreng dalam entry ni ja.. HIKHIKHIK.

First sekaaali.. Haaa ni nak habaq mai.. Cousin ceq dah bertunang. Wuwuwuwu best sangat. Ceq ni lambat lagi kot. Bakal suami pun ngah belajaq lagi. #Eh





Auwww. Tetiba terfikiaq.. Eh nanti my future mak mertua mesti terkujat tengok tangan ai. Dah senghupa tangan tengkorak kat lab Bio. Cekiiiiikkkk maaaakkkk... hiii..hiiii...hiii..

❤ Kak Anis & Abang Piji 



My cousins tengah kepoh hantaran. Gua pon sama kepoh jugak. Sempat jugak 'terkomen-komen' dengan mama and mak lang. Anak mami kembali sangat.


Majlis pertunangan ni berlangsung kat.. kat.. emm.. felda.. demn, tak ingat -.- 
Tapi sebelum tu, redah pekan Tangkak and jumpak KMJ. Sesungguhnya aku bersyukur ber-matrikulasi di KMK Changlun. Sebab boleh minum Coolblog bila outing. 

No offend KMJ-ians. I SAY WATLEK, WATPEACE..

Hari bertunang ni saya jadi official photographer hikhok. Kena guna camera cousin yang daddyy berat tu huhu. Kalut jugak kan jadi OP ni. Ingatkan senang je. Berpeluh ketiaq ceq ni haa.. Gambaq-gambaq ni dari my kaknon merah. Titiew takdeww wide angle lens. Ni semua guna lens 50mm. Hahaha bajet nak portrait sangat.

retis sangat nak tutup muka dengan camera.


Tapi best jugak preparation nak bertunang ni kan. Tapi agak janggal dengan cara Kak Anis  ( tunangan cousin ) ni. Dalam kepala terpikir pikir, eh cara Johor memang macam ni ke? Bagi hantaran barang banyak-banyak ni masa tunang. Eh? Eh? Wa pun pening -.- Lepas tu terus ter-verangan bertunang nanti. Bakal suami gueh orangnya jauh, kok bagaimana yaa. Shiaann kat syayang tuu. Jauuh nak mai. Tapi diam diam je verangan dalam hati sorang sorang. Kalau cakap kat mama, kompom kena jeling.

Btw, tahniah abang Piji dan kak Anis. Kak Anis ni sebenarnya roommate my sis kat UUM dulu. Whoaaaaa kakak jadi matchmaker. Semoga berkekalan okiey! ^.^

Balik dari Johor, tersengih-sengih kembang kempis idong dalam kereta ikut family balik Penang. Nak study kat rumah katanyaa. Katanyaa lah kan.

Yelaa tuh kenss.

Setting tempat baaaiiikk punyerrr. Tapi end up dengan main game racing. Aptb kan.

So spent the whole study week kat rumah..

Lepas study week, mestilah exam kan. Takkan kenduri kawen lak..

Taraaaa. Tidoq pon sodap..

Hemmm namau ceghita pasai exam. Dah berusaha, tawakal aja lah kan ;)

Lepas last payper, terus packing balance barang dengan hati berbunga-bunga..

Goodbyeee my room. Macam-macam kenangan eih kat sini. Sobss sobsss.. :')
Gelak,  tawa , tangis , senyum gatai , cebik. Semua kat atas katil ni la. Haha.


Next sem entah la stay sini lagi ke tak. Kalau kena stay hostel luaq kampus...  Mummmyyyy dadddyyy iteww nak tetaaaa plisshhh!!

Sebelum balik ke Penang, we'ollz stay Melaka dulu. Abahku bukan robot nak drive dua trips Melaka-Penang in a day hoho.

Abah dah call several hotels in Melaka, tapi unfortunately semua full. Iyalah minggu tu memang ramai nak balik cuti semester. Mama watlek suggest Casa del Rio kat abah. Hahahaha semalam kat Casa del Rio, boleh beli iPad dua ketoi. Itu pun suite yang ala ala ja haa. Entah apa yang special sangat ehh. Uishh tak koser mak noks nak bermalam kat hotel 5 stars macam tu. Lagipun memang tak mampu! tapi kalau nanti hubby nak bawak, itew nak jeww.

Eventually, abah dapat booked apartment kat Mahkota Hotel, which is situated near to Mahkota Parade. A night costs around RM300++. Okay lah tu. Ada dua bilik tidur, pantry, hall dan menghadap laut. Jom review siket. Mungkin boleh dijadikan info..

Ini parkingnya. Agak sunyi. Better berteman. Huhu. Liftnya pon agak men-cuak-kan.

Pantry and dinning space.

Hall lupa pulak nak snap. Huhu..

Master bedroom. Mengadap laut. Sukew sukew. Itew sukew laut :3



Bilik 2. Excuse the messy bed. Tapi nampak sexayy kan messy bed macam tu hahahaha yea k memang tak lawak pun.

Bathroom is available in both rooms.


View dari bilik 2. Betul-betul belakang MP.
Gambar kiri waktu pagi. Gambar kanan waktu petang. Disebabkan jeghebu, so tak nampak sangat sunset.




View dari koridor hall. Apa namanya tu.. yang itik itik tu. Melaka duck tour.. Nate tu akan turun ke laut kat pulau tu lepastu pusing and patah balik naik ke darat.


We'olls stay kat Lotus. Tempatnye agak sunyi baq hang. Kalau sorang-sorang, memang sanggup tidoq dalam kereta huhuhu.


LOVE THEM SOOOOOO MUCHHH!


On the way balik ke Penang, singgah Cameron Highland sat. Tetiba teringat memori tercipta masa rombongan Resident Media dulu hohoho rindu lak kat bebudak Resident Media KMK. Rindu nak stay up dalam arkib, layan movie.. kritik kritik gambaq yang masing-masing snap. Like usual, gua la drama queen. Haha seb bek memasing sabaq ja layan ceq :p

Lepas shopping, shoot balik Penang. Tergelak kekekkekek bila tengok orang Asli suweet sangat nokss jalan pegang-pegang tangan tepi jalan. Lori lalu sipiiii sangat kat sebelah lek je watpeace melayan asmara :D


Okay itu je la kot. Pending dua hari nak siapkan entry ni. Nampak sangat cepat lemah semangat. Tapi orang tua-tua pesan, jangan buat kerja stop half-way. Nanti masa beranak, anak keluar half-way. Whatdee. Ohemgii. Takpa, vacuum ada.

Kbye.