Saturday, December 15, 2012

Love It ;)


Assalamualaikum w.b.t

Amboi, besaq tak hengat gambaq.

Haa ni la lab coat aku sekarang. Seimbas tengok, macam coat pak tam aku. Dua kali tengok, whoaa trying to trust I'm an engineer-to-be. Hihihihi.

Kalau dulu kat matrikulasi, macam ni lab coatnya..


No, sekarang dah tak ada bajet bajet dokter. Hukhukhuk.

Now I have realized that I am seriously involved in this field :)

Ya Allah, permudahkanlah segala urusanku. Aamiin ya Rabbal Alamin..

Sunday, December 9, 2012

Pelajar Cemerlang-to-be :)

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera :)

Kon'nichiwa!

As I mentioned in the previous entry, I'll be seating for the final examination for Semester 1 of  Bachelor of Electronic Engineering (Computer Engineering) (Hons.) in this coming January 2013.

Whoaa ketaq baq hang..

Rilek rilek. Sabau.

Sebenarnya aku agak cuak. Sebab carry marks aku agak tak tinggi. Itu bermakna, aku kena puuuussssshhhh untuk final nih. I must score a least 40% of the total 50% untuk dapat excellent results. It sounds kinda hard kan. Tapi bila difikirkan balik, it's not that difficult. Nothing is impossible aite. Cuma memerlukan kerja keras.

" Dump people dream of success, while others work for it "

Haa tudia kena sebijik kat muka.

Memang menjadi hobi berangan untuk berjaya, tapi still dok melepak, surf benda lagha etc. Buat revision secara extreme bila dah nak dekat test. Haish, Iylia.. Awat dok buat lagu ni..

So! Aku kena bangkit. Dah kena mula langkah untuk cipta kecemerlangan dalam final exam nanti!

Tetiba teringat zaman sekolah dulu. I call it as "Zaman Kegemilangan". Hoho sebab masa tu aku lah budak paling skema kat sekolah.

That's why ada phrases yang wujud. Skema itu hot! Memang hot lah kalau boleh score kan.

Well, what are the steps should be taken to be excelled?

I think.. I should...

1.) Be more RAJIN!
     - Yeah, ini adalah perkara yang paling penting. Sebab aku dah recognize, kalau rajin, boleh gain banyak
        benda, kalau malas, APTB.

2.) Do More
    - Kedua penting. Tapi asasnya, kena rajin jugak. As an engineering student, DO MORE tu penting.
      Banyak buat problem solving, banyak berfikir dan cuba relate setiap yang dipelajari dalam daily life. Aku
      ni nama jek student electronic engineering, tapi plug dengan plug-in pun tak pandai beza. Nama ja
      student computer engineering, tapi noob jugak pasal komputer.

3.) Be Focused 
   - Fokus. Fokus dalam kelas, fokus bila tengah revise. Jangan nak terbayang mata kuyu Mr. H jek. Hikhik.

4.) Ask More
   - "Malu bertanya, sesat jalan". Yeah, perlu bertanya dengan yang lebih arif kalau ada keraguan. Jangan
      diam.


Aku nak share pasal mind map sikit. Aku suka sangat buat mind map. Tapi maybe sebelum ni mind map aku tak berapa effective. So, aku pun meng-google pasal well-known mind mapper, Tony Buzan. Sebelum ni aku ada jugak target buku beliau. Tapi entah lah, tak terbeli jugak. So aku share basics ja. Nanti kalau aku beli buku tu, aku share lagi yea ;)



Apa yang diperlukan untuk buat mind map macam atas ni?

1. Kertas kosong tidah bergaris.
2. Pen bewarna.
3. Ootaaaaakkkkk..
4. Imaginasi ;)

7 Cara untuk Membina Peta Minda Tony Buzan styled.

1. Mulakan di tengah. Sebabnya, otak akan lebih bebas untuk berekspresi.

2. Gunakan gambar kat central idea tu. Gambar yang menarik kat tengah (central image) tu akan jadikan kita lebih fokus dan dapat berikan lebih perhatian.

3. Gunakan WARNA secara menyeluruh. Warna dapat merangsang otak seperti gambar. Kiranya nampak lebih fun ;)

4. Hubungkan 'main branches' dengan 'central image', kemudian hubungkan lagi next levels branches. Sebab otak kita berfungsi secara 'berhubungan'. Betul kan? Kalau dapat relate something, baru kita faham.

5. Jadikan 'branch' tu 'curved'. Kalau straigh, boring derrr.

6. Gunakan satu kata kunci untuk satu line. (baru ku tahu, sebelum ni tulis ayat ==")

7. Gunakan gambar secara menyeluruh. A picture worth a thousand words ;)


So ini ja untuk minggu ni. InsyaAllah, ketemu lagi di weekends depan :)

    
lagi 25 hari ke final exam.


Tuesday, December 4, 2012

Kesibukan Melanda

Assalamualaikum.

Ogenkidesuka? Kenko no tame no saiko no negai ;) Haha tahu apa maksud? Apa khabar. Semoga sihat sejahtera. 

Okay kali ni tak ada cerita outing. Sebabnya weekends, stay kat bilik ja Sabtu dan Ahad. Huh macam boring kan? Memang pun! Cik Iylia buat apa kat bilik sepanjang dua hari ni? Well, of course la siapkan assignments and lab report. Aduii, hemm tetiba teringat balik zaman melepak lepas habis matriks dulu. Nak balik ke zaman tuuuu. Uwaaaaa. Eik, dulu sapa ek yang beriya-iya nak study? Hehe.

Tambahan pulak sekarang ni musim test. Bukan final yea adik-adik. Tests ni untuk carry marks. Tapi sekarang dah mula okay sebab banyak lectures dah nak habis. So hanya bermalas-malasan dalam kelas. Hihi. Lab session pun dah habis. Dah tak ada tekanan setiap hari Rabu rushing untuk siapkan lab report yang perlu dihantar pada keesokan hari. Gila betei kan. Dah la buat experiment pun terkial-kial. Hemm harap- harap, sem depan, dah boleh conduct experiments dengan jayanya. InsyaAllah ;)

Ni lah keadaan tempat si pinkish engineer dua tiga hari ni. Hikhikhikhik. Dah malas nak edit gambaq cantik cantik guna Photoshop. Bedal guna Picasa jek. Adjust contrast, taruk glow. Nah, siap! :p


Nampak dak balang gula bawah meja? Tak tengok lagi dalam dustbin, berapa banyak packet Nescade 3 in 1. Memang kerap minum Nescafe. Orang cakap tak bagus, tapi kopi ni mind booster aku. Nak wat achanner..


Peneman setia. Biskut dan Nutella. Bila minum kopi, mula lah nanti datang sawan kebuloq. Jadi lapar menggila secara tiba-tiba. Kenapa eh? Nak buat research la nanti.


Tak tertahan. Tau dak apa maksud tulisan Japanese tu? Cer try copy, and paste kat Google Translate. Hihihi.



Angle lain. Hehehe. Printer taruk atas lantai ja. Tak mampu nak beli rak. Huhu. 


Final exam untuk semester 1 will be starting on 3rd January 2013. Eleh.. rilek aa. Next year kot! Hihihi.

Here is the schedule of my final exam for sem 1 :
3/1/2013  -  Engineering Mathematics
10/1/2013  -  Electric Circuit Analysis
14/1/2013  -  Computer Programming
15/1/2013  -  Electric Principles.

Giteww. Nasib baik ada gap panjang sebelum exam subject killer tu ;)

Study week pulak will be starting on 22nd December 2012. Eheeemmm. Nak balik Penang dak ehh? Kalau balik, boleh study dak? Hihi. Emm takpa nanti bincang dengan Tuan dan Puan Besar ;) Dalam hati dah terdetik, what if kalau start buat preparations and revisions by this week sebab minggu ni banyak class cancel, hence banyak free time. So nanti study week, boleh enjoy dengan family sat. Boleh kot nohh :p

Chaiyokk Nur Syaheera Iylia binti Shallehudin! Do the best in this coming final examination!



Selit sikit gambau ni. Hihi.




Watashi wa, anata o aishiteimasu!