Thursday, June 28, 2012

Bila Kami Bersama ♥

Assalamualaikum 

Aahh title tidak tertahan. Ada  siap 
-_-"



Bila stay kat rumah, tak buat apa, ni la keja aku.

"Okkk kucing-kucing semuaa. Cepat make-up. Kita nak photoshoot"

 Yang ni tak payah mekap. Membuta ja keja dia -_-'


Talent yang setia melayan kerenah photographer ;3

Pesanan tuan rumah

  ohh yeah baibieyyy
Pinjam keychain 'mak mertua' bagi. Kehkehkeh
 

Monday, June 25, 2012

RM 4.40 Flash Gun Cap Itik.

Assalamualaikum.

Tadi an an an, titieww pegiey exhpo. Exhpo belia BEST. X syiok pown exhpo uh. Anyak tanat abg2 ecewm. Dowg ukeww nenok2 awexs. Eh hampa eja awek macam mana? Awex ka? Ka aweks? Dak pun awekz?

Okay serius. Tadi aku pi expo kat Balik Pulau ni. Lama betoi tak pi. Sejak aku jadi aweks Changlun ^oo^
Pi buat catwalk ja kat dalam tu. Bila nak masuk je, tengok ada brader tengah hisap rokok, tangan letak kat tempat gantung baju tu, lepastu tengok aku atas bawah. Ehh mamat ni. Blah terus. 

Then pastu ronda satu Balik Pulau. Cari spot yang best untuk photoshoot tapi takda pon -.- lagipun tadi mendung. Tak best.
Tetiba teringat pulak nak buat projek indoor photography aku. So apa lagi, tekan pedal minyak kuat kuat pi kedai alat tulis. Huh kenapa kedai alat tulis dan bukannya EOS Boutique?

...kerena aku orang tidak berduit =D

So apa yang aku beli kat kedai tu? anak tauke kedai tu handsome tapi bajet hot. menyampah aku. 
i) Kertas keras hitam.
ii) Torch light.
iii) Majalah Fotografika *majalah ni bias Nikon je. Aku KakNon.So, next issue takmau beli dah.Boleh?* and majalah PC 

Balik rumah, mengamuk sebab getah yang dekat tempat tekap mata kat kamera tu terjatuh somewhere. Frust wehh. Esok nak pi cari balik kat jeti tu. Tak kira, nak nak jugak jugak.
Pastu kena cakaq pulak ngan kucing ni sebab dia panic tengok tripod ngan camera aku -.-" 

Tak balik rumah lagi. Risau aku.

Okay lepastu terus buat projek lighting aku.
Ngeh ngeh ngeh. And ni lah hasil dia.





Hahahahaha lighting la kenn.
Guna bilik gelap, torch light, kertas hitam untuk background, KakNon 1100D, lens 50mm f/1.8. Siap :D
Eh lupa. Talent kitaa, Cik Ichie Anayaa *Anayaa comes from my mama. Which is originated from the phrases 'Ala dia' :3

Amacam? Cost RM5 je.
Okay la untuk beginner yang tak cukup bajet macam aku ni :3

Saturday, June 23, 2012

Outing, Photographing, Walking, and Drifting :D

Assalamualaikum.

I went to an outing with my photography lecturer, Miss Azahana Aziz and friends, Kak Nad, Idzah and Muna. That was my first outing in Penang. I have never went to an outing before. Woi kesian gila. Yap I have no photography friends here. So sad. But I am comfortable shooting alone. Nobody's gonna take my angle :D Tapi bila keluaq dengan geng, of course we will gain and sharing much knowledge. More protected ;)

Here are some pictures captured. I am not very interested in shooting landscape. Plus, I have installed unsuitable lens for the purpose of the outing. 50mm for landscape. That sounds soo.. frightening. Plus lagi, tak bawak tripod. Apakahecknyalah.

The sifus. The Nikon D90s. Miss Aza and Kak Nad. Imported from Kedah baq hang :D


This photogenic girl is Idzah. My fellow KMK mate. Tripod dia, aha T__T

Aha ni Muna. Gila gila sungguh dia ni. Very passionate towards photography ;)


Biasa la aku. Suka tangkap gambaq single thing ;)


Tudien Nikon :D



aHAaHahA mama aku sound, apa la tangkap gambaq batu.
Maa. Ni foreground interest. Wakluu foreground interest. 
Bajet wide angle. Padahai pancake.







Ni ja yang aku mampu T_T
 Quality diaaa. Bisa mengalirkan air mata.

Ahahaha. Had nice moments with them. Walaupun macam-macam jadi :D



Thursday, June 21, 2012

Ilham Pagi :D

Assalamualaikum.

Alahai budak ni. Comel betik. Kalau ibu bapa atau saudara adik ni ternampak gambaq dia kat sini, saya mintak izin yeh publish. Comel sangat :3 Tapi masa snap gambaq ni, parents dia redha je. Kira halal la kan :D Street photography pak cik.

Dulu kan, memang aku kureng sikit ngan budak-budak ni. Dulu la masa period mai pun tak teratuq lagi -.- Entah la. Maybe sebab aku tak ada adik kot. Macam aku la baby kat rumah yuckkkss.
Tapi sekarang aku memang suka budak-budak. Seriously. Pantang kalau nampak baby, mesti aku nak stare lama-lama. Kalau ada budak-budak kecik dalam umur 2,3 tahun tu, suka sangat tengok keletah depa. Omnyonyonyo :3 Tapi kalau yang buaih buaih ganaih muka hardcore tu, memang kureng la. Hamboi diaa kecik-kecik tunjuk langsi. Cepuk masuk guni satni. Mintak jauh la dapat anak macam tu. Abang, *bakal hubby* belajaq doa sebelum ehem ehem tu yeh. Takdak la anak kita macam tu. InsyaAllah. Aisey rasa macam handsome je si dia. Macam mana rupa la noh. Kikikikik. Gatai. *bedebush kena tumbuk*
 
 
 Alololor hummmpphhh XOXO
Teringin nak buat photoshoot dengan kids. Photographing kids and animals is great because they are themselves when in front of camera.

Aku tak suka photographing adult model dok posing . Sengai. Aku tak boleh focus. Passion aku hilang. Sebab style aku is photographing moments yang kita tak set. Aku jugak tak berapa suka sangat event photography. Sebab nanti bila aku angkat camera, terus yang dok gelak tu tersipu malu. Padahai aku nak moment dia gelak tu. Kalau guna tele takpala. Tapi kalau dapat moment best, perghh tangkap syahdu beb! 
-__-

  
Anak dara zaman sekarang. Dalam otak dok nampak Twitter, Facebook, Blog, Flickr, Photoshop etc. Tak nampak dah gulai, kerabu taugeh, sambal belacan, masak lemak etc. Termasuk la aku :3

Hahahaha ni pun ada hati nak laki pandai baca doa ehem ehem. Dia balik masjid, makan la gambaq B&W masak merah. 

"Wow abang, ala color splash gitew!"
"Aku ceraikan kau dengan talak 3!"
T____T




background voices gambaq ni : 
''Haiiiihhhh aku nak masak dia kalut nak tangkap gambaq!Bukan nak tolong.'' - Pn. Norizan.
"Ala chillax ar ma. Wokeh, nak pi edit. Lalalalala.." - Cik Iylia.

Eh hari ni genap sebulan dah. Alhamdulillah. Semua okay :)

Tuesday, June 19, 2012

Quicky



Sebuah parti kecil akan diadakan untuk menyambut ulang bulan sesuatu. Soon.

Sunday, June 17, 2012

Abah dan Mama :)


Taraaa. With my abah.
This is my hero, Mr. Shallehudin. Eh lupa nak buat entry untuk mother's day. Dok kata nak tangkap gambaq mama segak segak, dok lupa ja. Takpa la kita buat sekali entry untuk abah ngan mama :D

Haa tudien mama. Hidung tu hidung tu. Ahakhakhakhak.

As you can see from the first picture, muka aku memang nak sama ngan abah. Tapi ada jugak certain orang cakap nak sama ngan mama. Ala dah nama pun anak, mesti la combine keenn ;)

Humm jom cerita pasai abah dulu.
Abah aku ni memang terbaik la. Seriously aku nak husband macam abah aku ni. Loving, caring, happening. Abah aku ni jenis yang akan buat anything untuk family.Contohnya, abah sanggup p beli McBites kat aku sebab aku segan nak p beli. Muhuhuu. Tapi abah ni macam tak suka reveal kesusahan dia. Dia takmau kami risau sekali and being dragged along with his constrains. Paihtu abah ni type yang sangat pentingkan pelajaran. Abah suka tekankan lifetime learning. Dia nak anak-anak dia pulun. Benda paling pantang is anak-anak dia down sebab bercinta. Hahahaha that's why la aku ni tak frust menonggeng sangat pun. Sebab memang kena treated ngan abah. Jangan pentingkan sangat menantang alah tu. Sampai masa nanti, bagi sepenuh komitmen. Tu la prinsip abah. Beliau ni type gigih. Beliau akan usahakan sampai dapat. Berbeza sikit dengan anak dara dia ni :3

Ceghita mama pulak.
Mama ni one word ja yang boleh describe. Gelabah. Hakhakhak. Beliau gelabah sebab beliau care. Mama pun loving, extra caring, happening jugak. Tapi cepat sentap sikit. Hehehehe. Mama pun sanggup buat apa ja untuk family. Lagi mama ni memang sedia berkhidmat. Sebab, bila kami (my sis and I) fight dengan bf ke, nak top-up ke, nak makan ke, nak barang ke, semua report kat mama. Lepastu mama mintak duit kat ATM bergerak (abah). Hahahaha. Abah is currently working at Shah Alam. So I live with mama in Penang. So macam mama la yang manage kami kat sini. Mama ni akan dengaq segala masalah kami dan akan cuba pamper kami and bagi penyelesaian. Tapi selalunya penyelesaian mama ni drastik sikit. Contohnya, fight dengan bf dulu, pastu gitau mama, pastu terus mama cakap macam ni "Alah, tinggai ja la. Dia pun bukan handsome. Mama tak berkenan". Amik hang.


Depa memang terbaik.
Sayang depa sangat-sangat.
Aku nak sediakan yang terbaik untuk depa dulu sebelum sediakan yang terbaik untuk diri aku nanti.
Nak tengok depa happy, nak sediakan anything yang depa nak and perlukan. Lepastu baru pikiaq diri sendiri.
Semoga kehidupan abah dan mama diberkati-Nya.
:)


Thursday, June 14, 2012

Nothing but..


I believe that she is amazing. Just the way she is.
People come and go.
People stay and leave.
Being accepted, dumped, loved and hated.
But she remains the Syaheera Iylia.
A survivor. A challenger. A fighter.


Annoying and boring also :D


Tuesday, June 12, 2012

Churrpps :D

Sapa suruh mak hampa buat sarang kat rumah aku? Kan dah masuk blog.
 

Monday, June 11, 2012

Adik Bucuk

 

Okay. I mentioned about not having Facebook account in my previous entry. But now, you can see a Facebook badge on the right. Yeah. I signed up for Facebook accoung AGAIN. 
Sumpah tak ramai kawan-kawan aku kat Twitter -,-
So, I need to have a Facebook account untuk get in touch dengan kawan-kawan lama, baru and yang bakal jadi kawan. Beside using this blog, I will post my photos there. So that more people will be able to see it.

Add me! Be my friend wokeh?
Much love, Iylia :)