Thursday, March 22, 2012

Suatu Masa Dahulu.

Assalamualaikum dan salam sejahtera :)

SPM results have been announced yesterday yet aku tak tahu pun junior-junior aku macam mana hahahahaha sorry la adiks, akhak busy. I hope they did well in their SPM. Tapi no worries, macam mana pun results, life must go on. Sekali gagal, bukan selamanya gagal. Trust me, sekali you bangun daripada your failure, you akan jadi the best among the best.

Aku still ingat, result UPSR aku tak gempak. I only managed to obatained 3As and 2Bs. Some people might say, " Alah okay la tu. ". Yeah it was okay. Tapi do you know how does it feel bila tengok your parents when you kecewakan depa? It was the worst moment. They're expecting beyond than that. Moreover, I am the last child. My sister pun didn't do very well in UPSR. Kesian sungguh kat mama dan abah masa tu :')

Lepas tu, aku sekolah kat kampung aku. SMK Seri Balik Pulau. Sekolah ni tak akan pernah aku lupa. Masuk Form 1, aku terus pecut. Yes masa ni aku dah tekad. Aku mesti berjaya. Alhamdulillah, I scored straight A's in PMR. Masa tu aku tak dapat nak gambarkan perasaan macam mana. Seronok tengok mama dan abah seronok. Alhamdulillah, masa tu aku jadi inspiration kat adik-adik. Even aku dah hilangkan pandangan rendah orang kat aku. Alhamdulillah, sekali lagi result SPM aku agak okay. Hampir-hampir nak dapat straight A. Tapi aku tetap bersyukur. Tapi aku agak kecewa la. Mama tiap-tiap hari cakap '10A' kat aku before merempit pi sekolah. Tapi aku dapat 6A 4B je. Tetap bersyukur dengan kurniaan-Nya. :)

Tapi tak apa. Aku tak akan pernah give up atau give in. Alhamdulillah, Allah beri aku hati yang cekal. Aku akan pastikan aku mesti berjaya capai impian yang aku dah plan. Aku akan kotakan harapan family. InsyaAllah :)




Doakan aku berjaya. Doakan aku untuk jadi seorang jurutera. Semoga aku beri manfaat nanti.
Amin :)

Salam sayang,
Iylia.

Thursday, March 1, 2012

Cuti.

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Erm. Macam mana nak tulis blog? Aku dah lupa.
Well, haish.
Sibuk sibuk. Dulu boleh la kan bajet nak update blog time weekends. Ha'ah. Ye laa tuuu.

WEEKENDS =                       (LECTURE DAYS - SEVERAL CLASSES.)        
(WATCHING 'SAYAPEMALU' VIDEOS + SLEEPING)

Okay, memang serious, life of a matriculation student hectic gila. So untuk adik-adik yang memang determine nak enter matriculation program, please be prepared. Maksud akhak, bukan prepare baca Chemistry SPM hampa tu. Well, yang tu pun penting sebagai 10% of the matriculation syllabus. Tapi prepare, kuatkan semangat, kuatkan azam. First day kat matrics, hampa kena prepare dah. Jangan lalai. Tolonglah, unless kalau otak hampa super, takpa. 

Now, akhak dah insaf.
Akhak nak pi study, buat nota Chemistry mechanisms.
Babai :)